Selasa, 23 Februari 2010

Membuat FTP Server menggunakan Pure-Ftpd

Untuk membuat FTP Server di Linux(dalam tutorial saya kali ini menggunakan Linux Slackware versi 13) bisa menggunakan beberapa aplikasi ftp server. Salah satunya yang saya buat dengan menggunakan Pure-Ftpd. Cara membuat ftp server menggunakan pure-ftpd adalah sebagai berikut :
  1. Buka OS Linux, yaitu terminal
  2. Login dengan menggunakan user root
  3. Kemudian download pure-ftpd versi terbaru disini, dalam tutor kali ini saya menggunakan pure-ftpd-1.0.28.tar.gz, jika sudah selesai mendownload taruh file ke dalam /usr/local/src kemudian extract file dengan menggunakan perintah : tar -zxvf pure-ftpd-1.0.28.tar.gz
  4. Masuk ke direktori tersebut : cd pure-ftpd-1.0.28/ dan untuk melihat isi direktory tersebut gunakan perintah : ls
  5. Untuk mengkonfigurasi dan menaruh berada didirektory mana disimpan ketik : ./configure --prefix=/usr/local/src/
  6. make && make install
  7. Kemudian buatlah user ftp : useradd ftp
  8. Dan group ftp : groupadd ftp
  9. Lalu ketikan perintah : chown ftp.ftp /home/ftp , perintah tersebut untuk membuat permission file untuk direktory ftp
  10. Untuk menjalankan servis pure-ftpd ketikan perintah dibawah ini :
  11. /usr/local/pure-ftpd/sbin/pure-ftpd -c 200 &
  12. Untuk mengetahui fungsi dari ketikan diatas bisa dilihat dengan menggunakan --help, contoh : /usr/local/pure-ftpd/sbin/pure-ftpd --help
  13. Perintah & : untuk menjalankan servis daemon
  14. Untuk memastikan servis FTP sudah jalan ketik : ps ax

Sangat mudah kan untuk menginstall pure-ftpd :), semoga tutor kali ini bermanfaat bagi semua penggemar Linux.

Sabtu, 20 Februari 2010

What's framework(s)???

What's framework(s)?
desain yang dapat digunakan kembali untuk sebuah sistem perangkat lunak (atau subsystem). Sebuah kerangka kerja perangkat lunak mungkin mencakup support perangkat lunak, code libraries, a scripting language, atau perangkat lunak lain untuk membantu mengembangkan dan mengikat bersama-sama komponen yang berbeda dari sebuah proyek perangkat lunak. Berbagai bagian dari kerangka kerja dapat terpapar melalui API.

Selected frameworks

GUI frameworks


The controller is represented by the visual forms created either in the form designer or via code.

Combined frameworks

Java: Java Platform, Enterprise Edition (Java EE)

Simple Version implementing Java Servlets and JavaServer Pages from Java EE:

The model is a collection of Java classes that form a software application intended to store, and optionally separate, data. A single front end class that can communicate with any user interface (for example: a console, a graphical user interface, or a web application).
The view is represented by JavaServer Page, with data being transported to the page in the HttpServletRequest or HttpSession.
The Controller servlet communicates with the front end of the model and loads the HttpServletRequest or HttpSession with appropriate data, before forwarding the HttpServletRequest and Response to the JSP using a RequestDispatcher.

The Servlet is a Java class, and it communicates and interacts with the model but does not need to generate HTML or XHTML output; the JSPs do not have to communicate with the model because the Servlet provides them with the information—they can concentrate on creating output.

Unlike the other frameworks, Java EE defines a pattern for model objects.

The model is commonly represented by entity beans, although the model can be created by a servlet using a business object framework such as Spring.
The view in a Java EE application may be represented by a JavaServer Page, which may be currently implemented using JavaServer Faces Technology (JSF). Alternatively, the code to generate the view may be part of a servlet.
The controller in a Java EE application may be represented by a servlet, which may be currently implemented using JavaServer Faces (JSF).


XForms is an XML format for the specification of a data processing model for XML data and user interface(s) for the XML data, such as web forms.


XForms stores the Model as XML elements in the browser. They are usually placed in the non-visible elements of a web page.


The Views are XForms controls for screen elements and can be placed directly in the visible section of web page. They are usually placed in the elements of a web page.

The model and views are bound together using reference or binding statements. These binding statements are used by the XForms dependency graph to ensure that the correct views are updated when data in the model changes. This means that forms developers do not need to be able to understand either the push or pull models of event processing.


All mouse events are processed by XForms controls and XML events are dispatched.

Implementations of MVC as GUI frameworks

Smalltalk's MVC implementation inspired many other GUI frameworks, such as the following:

[edit] Implementations of MVC as web-based frameworks

In the design of web applications, MVC is implemented by web template systems as a "View for web" component.

MVC is typically implemented as a "Model 2" architecture in Sun parlance. Model 2 focuses on efficiently handling and dispatching full page form posts and reconstructing the full page via a front controller. Complex web applications continue to be more difficult to design than traditional applications because of this "full page" effect. More recently AJAX driven frameworks that focus on firing focused UI events at specific UI Components on the page are emerging. This is causing MVC to be revisited for web application development using traditional desktop programming techniques.[citation needed]

ABAP Objects


  • PureMVC Framework for Actionscript.
  • FlashMVC- A lightweight Framework for Actionscript3 aimed at beginners to power users.



  • cppcms A C++ Web Development Framework (not CMS) aimed for Rapid Web Application Development.
  • Wt - Web toolkit A library and application server for web applications using a desktop-like event-driven MVC pattern.


  • Mach-II A framework that focuses on trying to ease software development and maintenance
  • Model-Glue Through a simple implementation of Implicit Invocation and Model–View–Controller, they allow applications to be well organized without sacrificing flexibility.
  • Fusebox Fusebox does not force the Model–View–Controller (MVC) pattern or Object-Oriented Programming (OOP) on the developer. However, either or both of these development approaches can be used with Fusebox.
  • PureMVC Framework for ColdFusion
  • Coldbox is an event-driven conventions based MVC ColdFusion Framework with an extensive array of patterns for its operations such as Factories, Helpers, Workers, etc.
  • Switchboard is a MVC framework with built in authentication, redirecting, and URL routing.
  • FW/1 is intended to require near-zero configuration, letting you build your application without worrying about a framework getting in your way.


  • Cairngorm one of the primary open source frameworks for application architecture in Adobe Flex.
  • HydraMVC Flex framework improving upon PureMVC
  • Mate Architectural framework for Flex development.
  • PureMVC ActionScript 3 MVC framework for Flex, Flash and AIR development.
  • Aconcagua is a Flex/AIR framework built to support enterprise application development.



MVC web application frameworks:


MVC web application frameworks:

Informix 4GL

  • Informix 4GL MVC models to use for Informix 4GL report and form creation
  • EGL — IBM's EGL MVC Implementation





  • Agavi a PHP5 application framework that focuses on sustained quality and correctness.
  • Akelos PHP Framework a Ruby on Rails port to PHP4/5..
  • Atomik Framework micro framework for PHP5. Atomik Framework
  • BluewaterMVC A Different Approach to MVC Frameworks.
  • CakePHP webapplication framework modeled after the concepts of Ruby on Rails.
  • CodeIgniter An MVC framework for PHP4 (up-compatible with PHP 5.3.0 as of version 1.7.2).
  • CodeLighter Micro Codeigniter-like MVC PHP5 framework that uses Codeigniter plugins and libraries.
  • Concrete5 A PHP MVC framework and CMS platform.
  • Dingo Framework An application framework designed for ease of use and flexibility.
  • EuropaPHP An extremely fast and lightweight PHP5 MVC framework. Compatible with the Zend Framework.
  • Exponent CMS is web Content Management System web application framework using its own MVC framework modeled after Rails.
  • EZG Framework is a simple and lightweight MVC based PHP framework.
  • FUSE A powerful but easy-to-use PHP 5 Framework for MVC development modeled after the concepts of Ruby on Rails.
  • FLOW3 TYPO3's MVC framework (being developed)
  • Jelix (web framework)
  • Jaws is a Framework and Content Management System for building dynamic web sites.
  • Joomla! v1.5.x is an open source Content Management System that employs the MVC model for its extensions, called components and modules.
  • KISSMVC A minimalist but fully flexible PHP MVC framework designed based on the KISS principle
  • Kohana is an open source MVC oriented framework, originally forked from CodeIgniter.
  • Kumbia PHP Framework is an open source PHP5 MVC framework with ActiveRecord, Routing,...
  • LightMVC is an lightweight Zend-like framework using PHP5.
  • LISA MVC is an open source object oriented web application framework.
  • Lithium Lithium is a light-weight, high-performance, RAD framework for PHP 5.3 and up.
  • Micro CMS Open Source (LGPL) MVC framework and nice and simple CMS in one
  • MODx Full-featured Open Source OOP MVC/ORB xPDO-based CMS
  • MVCnPHP Fast, open source and only does MVC.
  • Nette Framework A PHP MVC/MVP framework.
  • Neutron A lightweight open-source PHP5 library featuring a simple MVC routing framework.
  • Odin Assemble Small footprint PHP based MVC Framework.
  • OpenCart Open Source Shopping Cart based on MVC Framework.
  • Orinoco Framework is a full-stack yet lightweight framework written in PHP5. It implements the Model 2 design paradigm.
  • PHP4MVC A minimal easy-to-use MVC architecture in PHP4.
  • PHP Faces Open Source Event Driven MVC framework. PDO ORM Framework
  • PHP Fat-Free Framework is a single-file MVC-based Web application framework with a template engine, URL-based cache, HTML forms processor, CAPTCHA image generator, CSS/Javascript compressor and an easy-to-use SQL handler for databases.
  • PHPonTrax A PHP 5 MVC framework modeled after Ruby on Rails.
  • phpXCore A MVC design pattern based PHP content management framework compatible with PHP4 and PHP5.
  • Pluf PHP WebApp Framework modeled after Django framework.
  • PRADO A PHP 5 MVC framework modeled after ASP.NET web forms.
  • RA PHP Framework A PHP5/up-compatible PHP 5.3 MVC/STH (Strong Type Hinting) framework.
  • PureMVC Framework for PHP
  • Qcodo is an open-source PHP 5 web application framework that also includes a code generator.
    • QCubed is a community fork of Qcodo with more rapid development.
  • Samstyle PHP Framework is a rapid development for the PHP environment that is easy and fast to use.
  • SilverStripe contains a fully fledged PHP 5.2 ORM/MVC Framework focused on building websites.
  • Solar
  • Switch board (framework) PHP 5 MVC Framework with Routing.
  • Symfony Framework PHP 5 MVC Framework modeled after the concepts of Ruby on Rails.
  • Vork PHP 5 MVC Framework designed for rapid development of performance-oriented scalable applications
  • Yii PHP Framework A PHP 5, high-performance component-based framework best for developing large-scale Web applications
  • SimpleTools An Object Oriented MVC Framework
  • MvcSkel web framework for PHP5
  • Zend Framework A PHP 5-based MVC framework conceptually similar to Ruby on Rails.
  • ZNF PHP5 MVC framework for enterprise web applications
  • Zoop Framework A Mature PHP 4/5 MVC framework.


  • Django A complete Python web application framework. Django prefers to call its MVC implementation MTV, for Model-Template-View.[8]
  • Enthought The Enthought Tool Suite brings the Model–view–controller mindset to scientific GUIs and visualization
  • Pylons—Python Web Framework
  • TurboGears for Python
  • web2py A scalable full-stack enterprise level Python agile web development framework with support for highly flexible and rapid database-driven web application development.
  • Zope Web application server
  • Plone Content management system built on top Zope
  • PureMVC Framework for Python
  • Pygtkmvc Model-View-Controller (MVC) and the Observer patterns for the PyGTK2 graphic toolkit
  • mvckit Lightweight Model-View-Controller Kit/Framework for Python




  • XForms—XForms has an integrated Model–view–controller architecture with an integral dependency graph that frees the programmer from specifically having to perform either push or pull operations.


  • XQMVC A framework for XQuery.

Mahkluk aneh bernama MVC (Model-ViewController)

sekarang gua mau ngasih tau sedikit yang gua tahu tentang Model-View-Controller programming concept. Diambil dari otak gua, dan dari google n Wiki :

Src :

So, Model-View-Controller (MVC) adalah sebuah pola arsitektur yang digunakan dalam rekayasa perangkat lunak. Pola ini memisahkan "domain logika" (logika aplikasi untuk pengguna) dari input dan presentasi (GUI), memungkinkan pengembangan independen, pengujian dan pemeliharaan dari masing-masing, dalam arti pembuat :

  1. LOGIKA (Controller) dapat mengerjakan pembuatan class-class dan fungsi untuk core modul bersangkutan
  2. TAMPILAN/DESAIN (View) dapat mengerjakan pembuatan tata letak dan gaya (style) dari tampilan akhir yang dilihat user
  3. DATABASE (Model) dapat mengerjakan pembuatan table dan database yang diperlukan sesuai dengan class diagram yang telah disepakati bersama
Berikut merupakan contoh gambar dari konsep MVC :

Nah, gambar ini cukup mewakili dari konsep dari MVC secara umum. Kira-kira begini penjelasan lengkapnya :

  1. MODEL adalah domain spesifik representasi data pada aplikasi yang beroperasi. Domain logika menambahkan makna pada data mentah (misalnya, menghitung apakah hari ini adalah hari ulang tahun pengguna, atau total, pajak, dan biaya pengiriman untuk keranjang belanja item). Ketika sebuah model mengubah keadaan, itu akan memberitahu yang terkait pandangan sehingga mereka dapat me-refresh.
  2. VIEW merender model menjadi bentuk yang cocok untuk interaksi, biasanya elemen antarmuka pengguna. Beberapa pandangan bisa eksis untuk satu model untuk berbagai tujuan.
  3. CONTROLLER menerima input dan memulai tanggapan dengan membuat panggilan pada objek model.
MVC ini sering terlihat pada aplikasi web di mana tampilan HTML atau XHTML yang dihasilkan oleh aplikasi. Pengendali GET atau POST menerima masukan dan memutuskan apa yang harus dilakukan dengan itu, diserahkan kepada obyek domain (yaitu model) yang berisi aturan bisnis dan tahu bagaimana melaksanakan tugas-tugas khusus seperti pengolahan langganan baru.

Sabtu, 13 Februari 2010

Rancangan Peraturan Menkominfo Konten Multimedia

apakah Anda setuju akan pembatasan konten multimedia di internet??

baca selengkapnya di

SVN, Google Code & Netbeans, Good Game!!!

Morning all,

dah ada yang pake gabungan subversion (, netbeans (, sama google code ( kah?

Good Game banget, choi... gua (Hanny - kerja project bersama Meta (, jadi lebih cepet, dokumentasi perubahan juga ada, bisa bikin wiki, good way to "open source" things and IT team work!!!

1] Netbeans TAG TEAM Subversion!!

2] Google Code

3] Google Code - Diff Feauture (untuk bandingkan code yang lama & dengan yang baru)

4] Contoh Progress Website kita GPA Photography

Jumat, 12 Februari 2010

Diajarin biangnya jQuery - Gabungan jQuery dan Mootools!

First program that i've ever made with jQuery, tqu Met. Kemarin first try buat component joomla, untuk Simulasi KPR man, check this out, dont laugh, Met!

Awal buat lancar, karena full framework joomla, wahhh... gelo MVC riweuhhh juga... apalagi ditambah framework joomla dan rule2nya... ( )

come on Met, do batiQue!! Nah, pas bagian per-Ajax-an gua memutuskan untuk pakai jQuery, doennnggg!! Ternyata component yang gua edit, sudah pake mootools, nah loh... ternyata mootools juga pake "$" untuk class mereka.

But, thanks to Meta Sanjaya, ternyata simple aja : ada di

Pake function jQuery.noConflict(); BERESSS!!! hahahaha....

jadi yang tadinya misal :

jadi :


jadi mootools nya tetep bisa pake "$"

So, selamat ber-mootools dan jQuery ria.....

The First Post by bQuers!!!

hai Guys, this is the OFFICIAL benediQue Blog. Let us share something to you! Lets FEEL IT!!

Choose Topic

benediQue (18) IT Solution (10) pembuatan website (10) progress (10) project (9) Berita IT (8) IT (7) buat web (7) cara buat web (7) it business (7) toko online (7) web3days (7) FEEL IT (6) bisnis (6) company profile (6) innovaction (6) konsep programming (6) php (6) Google (5) Tutorial (5) bahasa pemrograman (5) belajar (5) harga murah (5) harga pembuatan website (4) programming concept (4) yves andre (4) flash (3) html (3) jQuery (3) programming language (3) 3d animation (2) Ajax (2) bakmi grand kelinci (2) css (2) dokumentasi (2) flash intro (2) javascript (2) membuat website (2) netbeans (2) perfume (2) Ajax Library (1) GPA (1) Google Code (1) Indonesia (1) Mootools (1) Sistem Operasi Linux (1) Welcome (1) animation (1) animation house (1) appologize (1) asteros (1) benedique client (1) benedique portfolio (1) blog (1) bug fixing (1) caffeine (1) cara membuat website (1) cara membuat website gratis (1) client (1) cool intro (1) daftar framework (1) design web (1) ellingbra (1) facebook apps (1) fanzilla (1) framework (1) gasp (1) gasp shout (1) gaspshout (1) google search (1) harga buat web (1) harga buat website (1) jasa membuat website (1) jasa pembuatan website (1) kebutuhan skill web developer (1) klien (1) membuat website gratis (1) menkominfo (1) model view controller (1) mvc (1) mysql (1) pola programming (1) programmer (1) programming pattern (1) rpm konten multimedia (1) search engine optimization (1) seo (1) skill programmer (1) skill web developer (1) subversion (1) tvc (1) web company profile (1) web developer (1) website perusahaan (1)